Как се прави прощъпулник?
Детски онлайн бутик Kidsdecor.eu | тел: 0876 501 460 | e-mail: decortraiding@abv.bg
0
0
0 0,00лв.
Кошницата е празна!
01 Sep 0

Как се прави прощъпулник?

Автор: admin Публиикувано в: Blog Прегледи: 134761

Безспорно Прощъпулникът е един най-вълнуващите празници, свързани с детето. Стара българска традиция, запазена и до днес.

КАК СЕ ПРАВИ ПРОЩЪПУЛНИК

Безспорно Прощъпулникът е един най-вълнуващите празници, свързани с детето. Стара българска традиция, запазена и до днес.

Празникът е свързан с прохождането на детето, момент от физическото му развитие, който заслужава да бъде отбелязан подобаващо.

Хубаво е детето вече да върви стабилно, без помощта на родителите.

Замесва се ритуална погача, обикновено от майката, но ако майката няма тази възможност, може да поръчате погача от всяка близка пекарна.

Постила се бяло платно, което води до място с височина, достижима от детето / диван, шкаф и т.н/, на което се нареждат различни предмети. Тези предмети ще предопределят с какво ще се занимава то като порасне.

Всеки предмет трябва да е наречен с дадена професия.

Всички се събират около платното. Майката търкулва питката по него и приканя детето да тръгне след нея и да вземе един от наредените предмети. За каквато професия е наречен предмета, който детето хване първо, с това ще се занимава като порасне. Или поне такова е поверието.

Нашият съвет е да изберете предмети, които детето не вижда всеки ден. Хубаво е да няма  вещи, с които детето по принцип играе, защото вероятно първо тях ще хване и ритуала няма да е обективен.

 РАЗГЛЕДАЙТЕ ПЛАТНА ЗА ПРОХОЖДАНЕ   - ТУК.

 ПЛАТНА ЗА ПРОХОЖДАНЕ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОТ - ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С 5% ОТСТЪПКА, КАТО ИЗПОЛЗВАТЕ КОД ЗА КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ - ПП005.

Ето някои идеи какво да наредите и как да го наречете.

• Автомобил - монтьор, шофьор
• Банкноти, пари, портфейл - банкер
• Вестник, списание - журналист, репортер
• Географски глобус - пътешественик
• Грим, червило, сенки, спирала – гримьор                                                                            
• Играчка, маска домино - актьор
• Калкулатор, сметачна линийка - инженер
• Касета, касетофон, диск - музикант, дисководещ, шоумен
• Книга - учен, учител, писател
• Компютърна мишка, клавиатура - IT специалист или програмист
• Кораб, лодка - моряк, рибар, бизнесмен с яхта
• Кубче - архитект, строител
• Микрофон - певец
• Ножица, гребен - фризьор
• Огледало - манекен
• Отвертка, клещи - техник
• Пистолет - полицай, военен
• Самолет - летец, пилот
• Спринцовка, слушалки, термометър - лекар, медицинска сестра
• Старинен предмет - историк
• Топка - футболист, спортист

След като детето вече е хванало предметът, най-вълнуващият момент от празника, всички го приветстват с ръкопляскане, целувки и прегръдки.

После майката взима погачата и с леко подтичване / като внимава да не се спъне/, раздава на всички по едно парче, като започва първо от детето.

Идеята е детето да е винаги пъргаво и да върви безпроблемно по пътя си за напред.

Следват сладки приказки, весело настроение и забава.

Как да се подготвите перфектно за  прощъпулника?

1.    Първо трябва да изберете ден, в който ще се състои празника.

Според религиозните вярвания, най-добри дни от седмицата за това са – понеделник, сряда и неделя.

В нашето забързано ежедневие обаче е трудно понякога да се съобразяваме с това, така че нашият съвет е да изберете ден, в който ще имате достатъчно време, за да подредите нещата така, че да сте спокойни при посрещането на гостите и да изкарате един вълнуващ празник.

2.    След като сте избрали денят, изпратете покани на всички гости, които желаете да споделят този момент с вас. По обичай се канят само жени и момичета.

Хубаво е да разпратите поканите поне две седмици по-рано, за да може всеки от гостите да включи събитието в графика си.

3.    Поръчайте тематична торта. Празник без торта не може. Вече има страхотни предложения в он-лайн пространството. Със сигурност ще намерите лесно тортата, която да пасне на Вашият празник.

 

4.    Може да подготвите и малки подаръчета за гостите, да имат винаги скъп спомен от това събитие. Лесен, евтин, но емоционален подарък, е да направите малки гипсови отливки от крачетата на дететнцето. Завийте ги в тюл, завържете със сатенена панделка. Вече имате подаръчета - спомен за всички.

5.    Пригответе платното за прощъпулник. Може да постелете изчестено бяло чаршафче или за по-голям разкош и сантименталност да поръчате от нашите бродирани платна. Така ще имате и материален спомен от събитието за цял живот.

 ПЛАТНА ЗА ПРОХОЖДАНЕ ВИЖТЕ  - ТУК

6.    Основната почерпка на Прощъпулника се състои от сладки неща. Да е сладък живота на детето за напред. Напазарувайте всичко поне ден по-рано, за да сте сигурни,че нищо не пропускате.

7.    Също така още от предният ден, заделете предметите, които ще наредите и запишете на един лист, кой предмет за каква професия се нарича.

8.    Пригответе украса за помещението – балони, надписи и т.н. Те трябва да са готови предварително, за да може в денят на празника – бързо и лесно още сутринта да украсите.

9.    Помолете бабата на детето или ваша близка приятелка да дойде още сутринта при вас, за да гледа детето за 2-3 часа в денят на събитието, за да можете вие спокойно за замесите питката, да наредите масата, да украсите и да посрещнете гостите си с усмивка, а не да бързате, да нервничите и да си разваляте положителната енергия, която празникът носи.

Готови сте.

Ето ,че и денят на Прощъпулника е дошъл.

Станете рано, направете сутришният тоалет на детето, нахранете го изпийте едно ободряващо кафе. Вашата приятелка или бабата на детето вече ще са пристигнали, така че вие може да се захванете с приготовленията.

Разпределете си така времето,че да свършите с всичко поне 1 час по-рано от часа, в който гостите ви ще пристигнат, за да можете спокойно да се изкъпете, да преоблечете празнично детето, да отдъхнете 30мин. И с усмивка да посрещнете близките ви и купона да започне.

Остава само да ви пожелаем – Весел празник!

РАЗГЛЕДАЙТЕ  ПЛАТНА ЗА ПРОХОЖДАНЕ  - ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С 5% ОТСТЪПКА, КАТО ИЗПОЛЗВАТЕ КОД ЗА КУПОН ЗА НАМАЛЕНИЕ - ПП005.

Оставете коментар

Вашето име
Адрес на е-поща
Вашия коментар
КОД