Как да осигурим правилното развитие на крачетата на бебетата и малките деца, още от първите стъпки?
Детски онлайн бутик Kidsdecor.eu | тел: 0876 501 460 | e-mail: decortraiding@abv.bg
0
0
0 0,00лв.
Кошницата е празна!
23 Mar 0

Как да осигурим правилното развитие на крачетата на бебетата и малките деца, още от първите стъпки?

Автор: admin Публиикувано в: ROOT Прегледи: 6136

 
 
Как да осигурим правилното развитие на крачетата на бебетата и малките деца, още от първите стъпки?

Едва ли има по-прекрасна гледка от бебето, което изследва заобикалящия го свят!

Невинната радост, с която бебетата преживяват всяко ново откритие, ги води през опознаването на заобикалящата действителност и им помага да намерят своето място в нея.

Всички открития за бебетата в този ранен период минават през петте сетива – допир, вкус, слух, зрение и обоняние; те са и основният стимул за развитието на нервната им система и мозъка.

Знаете ли, че крачетата, и по-точно стъпалата, са една от частите на човешкото тяло с най-много сетивни рецептори? Те са изключително чувствителни на допир заради високата концентрация на пропиоцептори – вид рецептори, които приемат сигнали от тялото по време на движение. Само в стъпалата има толкова пропиоцептори, колкото в целия гръбначен стълб!


В добавка, детските стъпалата са една от малкото части на тялото, които всъщност нямат кости! Детските стъпала са изградени от сравнително мек и гъвкав хрущял, който с годините се превръща в кост. Процесът не е завършен преди 12-18 година, което означава, че в този промеждутък хрущялът расте и променя формата си заедно с нарастването на детското краче. Съответно, носенето на неподходящи обувки поражда риск не просто от няколко мехура, а от по-сериозни наранявания или структурни деформации в развитието на крачетата. Те на свой ред могат да доведат до изменения в гръбначния стълб и стойката, а оттам на походката и правилната позиция на цялото тяло.

Ето няколко съвета за правилно ходене и верен подбор на обувки за малките крачета:

Оставете децата да ходят боси!

Специалистите-ортопеди са единодушни, че ходенето бос е най-добро за правилното развитие на детското краче при отсъствие на очевидни малформации и усложнения в развитието на скелетно-ставната система. Все по-голям обем от изследвания доказва предимствата и благоприятния ефект от ходенето на босо върху правилното развитие на крачетата в бебешка и детска възраст. Според редица проучвания ходенето бос спомага за подобряване на мускулния тонус и подвижност, усилва глезена, подобрява баланса и координацията. Ефектите са особено забележими при деца, които са свикнали да носят твърди и ограничаващи обувки. Добре е да използваме всяка възможност да оставяме детето да потича босо, особено на естествена настилка – в двора, на тревата, върху дървения под.

Разбира се, не винаги е възможно да оставим бебетата и децата да шляпат боси. Как обаче да сме сигурни кои обувки са най-добри за малките, и не толкова малки крачета?

Важно е да осигурим на детето обувки с максимално тънък профил на подметката, от естествени материали, с форма, която да следва линията на ходилото – и достатъчно място отпред, за да не притискат палеца. 

 

Това има особено значение при прохождащите бебета и деца, за които процесът е много повече от двигателна функция. Докато вървят, рецепторите в стъпалата им подават постоянно информация към нервната система и мозъка. На свой ред, когато усеща добре земята под себе си, детето няма нужда да гледа често в краката си. Така по естествен път се развиват координация и баланс, и паданията са по-малко. Наличието на достатъчно място отпред позволява на палеца да заеме естественото си място, без да е притиснат навътре; това дава стабилна позиция и прави тялото на бебето устойчиво в изправено положение.

Дебелите подметки възпрепятстват допира и усещането за повърхността, което прави детето несигурно, подтиска сигналите на сетивните рецептори и оттам развитието на чувство за координация и баланс. Към нервната система постъпват много по-малко сигнали и пълноценното възприятие на заобикалящата среда е нарушено.

Тим Брансдън, водещ австралийски ортопед и специалист във възстановителния център The Running Lab, обяснява, че във всяко детско краче има 33 стави, с една основна функция: движение. Когато децата ходят и тичат, това е възможно благодарение на взаимодействието между тези стави с определени групи мускули, и останалите части на тялото. Обувките с минималистичен профил осигуряват “минималнa намеса в този процес", за разлика от конвенционалните обувки на пазара, които блокират движението на определени стави, и изменят движението на други" (като например твърдите или усилените подметки). На съшия принцип, ако определени стави не работят, мускулите, които те управляват, също не се движат, което може да доведе до отслабена мускулатура и увредени стави.

И така да обобщим. Към какви обувки да се насочим, за най-малките, и по-големи деца?

  • леки: детското краче няма нужда от тежки подметки, които допълнително увеличват напрежението върху костно-ставната система и пречат на развитието на координация
  • максимално тънка подметка: прекият допир и усещане за земята под краката усилва координацията и баланса и подпомага развитието на нервната система и мозъка
  • гъвкави, от естествени материали: осигуряват здрава кожа и липса на изкривявания
  • близки до естествената форма на стъпалото: за по-добра стойка, без врастнали нокти и изкривени палци.

В нашият каталог, ще откриете прекрасните, дизайнерски бебешки буйки за прохождане MishKish  и то на съвсем достъпна цена и с бърза доставка.

Те са изработени изцяло от висококачествена агнешка и телешка кожа, с весели цветове и атрактивен дизайн.

Кожената еднослойна подметка осигурява възможно най-пряк контакт на крачето с повърхността, подпомага формирането и заякването на бебешкия свод, укрепва чувството за баланс и пространствената координация, като подпомага по естествен път прохождането на бебето.

Разгледайте буйки MishKish ТУК

Ще ви очароват!

И нека Вашето слънчице ходи, бяга и играе на воля!

 

Оставете коментар

Вашето име
Адрес на е-поща
Вашия коментар
КОД